DÁLNIČNÍ-ZÁSOBOVACÍ STŘEDISKO

Assen, NL

sdílet příspěvek:
Linkedin Instagram

všechny reference

Architektura podél dálnice 

 

Podél dálnice A28 v Assenu (NL) na severovýchodě Nizozemska bylo vybudováno dálniční zásobovací středisko. Střešní nosná konstrukce z lepených lamelových dřevěných nosníků uspořádaných do rastru se táhne jako deštník nad skladem soli a chrání jej před vlhkostí. 
Společnost Mayr-Melnhof Holz Reuthe dodala pro tento projekt 200 m3 lepeného lamelového dřeva MM masterline a speciální komponenty v podobě obloukových vazníků.

#mayrmelnhofholz #mmholz #mm #öffentlicherbau #autobahnversorgungszentrum #assen #niederlande #brettschichtholz #bsh #MMmasterline #gluedlaminatedtimber #sonderbauteile #bauenmitholz #pefc #holzbau #timberconstruction #builtwithwood #whereideascangrow #woideenwachsenkönnen

Základní informace

Zahájení stavby
2013
Dokončení
2014
Investor
Rijkswaterstaat + Provinz Drenthe
Architekt
24 H < architecture design
Stavební firma
Geveke
Dodavatel materiálu
Mayr-Melnhof Holz Reuthe
Materiál

200 m³ lepené lamelové dřevo MM masterline

Architektura podél dálnic je v posledních letech stále znamenitější. To se odráží i v dálničním zásobovacím centru podél dálnice A28 v Assenu (Nizozemsko). V dynamicky zakřivené dřevostavbě byl na užitné ploše 3 500 m2 vybudován krytý sklad soli, technické a skladovací prostory, jakož i místnosti s pracovišti a kantýnou.

Ústředním bodem projektu je zastřešený sklad soli. Střešní konstrukce se rozpíná na délku 51 metrů a na šířku 33 metrů a je tvořena trojúhelníky vytvořenými z lepených lamelových nosníků, které se v průsečících setkávají ve tvaru hvězdy. Konstrukce má zvlněný kazetový podhled střechy, který je výsledkem různého maximálního zatížení. Nosníky jsou podepřeny na betonových stěnách pomocí kulatých sloupů.

Na sklad soli navazují technické místnosti a skladové haly, které byly rovněž postaveny s využitím dřevěných konstrukcí. Zelené střechy umožňují plynulý přechod do volného prostoru a zasazují komplex budov do okolní krajiny. Otevřený a světlý design kantýny vytváří díky záměrnému zviditelnění dřevěné konstrukce pocit tepla.

Při výstavbě zásobovacího střediska byl kladen velký důraz na udržitelnost. Stromy, které musely ustoupit stavbě, byly začleněny do konceptu a upnuty neošetřené a pokřivené do betonových základů, aby poskytly dodatečnou oporu střechám. Dřevo, zabudované v průběhu projektu, pocházelo z lesů v bezprostřední blízkosti a bylo záměrně použito tak, aby nebyla nutná jeho povrchová úprava.

Holandská A28 je bohatší nejen o jedno architektonické dílo, ale také o inovativní moderní konstrukční dřevostavbu.

Zdroje:
Holzmagazin 07/14

Fotodokumentace: Boris Zeisser

Najděte si svůj osobní kontakt v Mayr-Melnhof Holz

Kontakt