Sportovní hala, která vytváří spojení

Trieben, AT

sdílet příspěvek:
Linkedin Instagram

všechny reference

Sportovní hala, která vytváří spojen. 

 

Ekologická kritéria hrají v každodenních oblastech stále větší roli. Také sportovní hala v Triebenu (AT) byla postavena s využitím moderních a udržitelných stavebních metod. Budova má přibližně 520 m2 užitné plochy. Pro střešní konstrukci dodala společnost Mayr-Melnhof Holz Gaishorn 80 m3 křížem lepeného dřeva MM crosslam s certifikací PEFC. 

#mayrmelnhofholz #mmholz #mm #öffentlicherbau #sporthalle #trieben #brettsperrholz #bsp #MMcrosslam #clt #crosslaminatedtimber #bauenmitholz #pefc #holzbau #timberconstruction #builtwithwood #whereideascangrow #woideenwachsenkönnen

Základní informace

Začátek plánování
duben 2013
Zahájení stavby
Únor 2014
Dokončení
Září 2015
Investor
Obec Trieben
Architekt
kmt / office for architecture, landscape & urbanism
Stavební firma
Lieb Bau Weiz GmbH & Co KG
Dodavatel materiálu
Mayr-Melnhof Holz Gaishorn
Materiál

80 m³ Brettsperrholz MM crosslam

Cílem bylo vybudovat sportovní halu, která by v pravém slova smyslu vytvářela spojení. Na jedné straně tvoří sportovní hala středobod tří typů škol v Triebenu tím, že navzájem spojuje základní školu, novou střední školu a technickou školu pro strojírenství, na druhé straně je sportovní hala reprezentativním objektem pro vnější svět a je k dispozici místním spolkům jako místo konání sportovních akcí a událostí.

Sportovní hala je výsledkem vypsané architektonické soutěže. Vítězem se stala architektonická kancelář kmt / office for architecture, landscape & urbanism, která se ujala úkolu renovace.
  
Prostřednictvím výrazné formy budovy mají být reprezentovány technické možnosti, jakož i kvalitní řemeslné zpracování místní udržitelné suroviny regionálními dřevařskými firmami, a tím posílena místní identita.
Dřevěná konstrukce byla umístěna na betonový suterén a je dobře viditelná zvenku i zevnitř. Příhradová konstrukce byla jako střecha v horní části uzavřena masivními panely z křížem lepeného dřeva, zatímco směrem do interiéru zůstala konstrukce odkrytá. Na střešní konstrukci bylo použito celkem asi 80 m³ křížem lepeného dřeva MM crosslam s certifikací PEFC. Směrem k severu spočívá konstrukce na masivní zadní stěně suterénu, směrem k jihu se konzolovitě překlápí a přes fasádu je překlenuta pomocí podpěr ve tvaru V až k zemi. Skleněné průčelí za ní vytváří nepřerušovanou, vnímatelnou příhradovou konstrukci a ještě více zdůrazňuje použití dřeva jako materiálu.    
Ze zastřešeného vstupního prostoru je přízemní přístup na tribuny sportovní haly, které jsou od nižší cvičební úrovně odděleny skleněným zábradlím, aby se maximalizoval vizuální kontakt.
Jelikož příhradová konstrukce v tomto případě tvoří nejen nosný skelet, ale také líc stavby, byla zvláštní pozornost věnována detailům křížení.

Projekt byl v roce 2017 nominován na cenu Štýrské dřevěné konstrukce.

Zdroje::
https://www.holzbauaustria.at/architektur/2016/04/eine_sporthalle_dieverbindet.html
https://www.nextroom.at/building.php?id=37551

Photocredits: Paul Ott

Najděte si svůj osobní kontakt v Mayr-Melnhof Holz

Kontakt